четвер, 23 серпня 2018 р.

У Гусятині відзначили свято Медового Спаса

21 серпня у Гусятині відбулося дуже тепле, запашне, солодке свято, яке організатори приурочили до одразу двох святкових нагод - Маковея або Медового Спаса, що святкувався 14 серпня та Дня пасічника України, що відзначають 19 серпня.
Організаторами заходу «Медовий Спас» виступили: відділ культури, туризму, молоді та сім’ї, фізкультури та спорту Гусятинської селищної ради спільно з ГО «Пасічники Гусятинщини» та КЗ «Центр культури і дозвілля».
Учасниками та гостями свята були пасічники Надзбручанського краю, представники влади, духовенства, представнники ВІдділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини, мешканці міста і сіл громади. 
Відкрилося свято вітанням та благословенням від всечесних отців Гусятина: отця Петра та отця Івана. Кожен з них побажав бджолярам успішної та натхненної праці, адже їхні руки дарують здоров’я, бо мед, це справжня його скарбничка.
Також з добрими словами до присутніх звернувся і Гусятинський селищний голова Михайло Левицький. Він щиро подякував бджолярам за їхню невтомну щоденну роботу.
Провідний лікар-епізотолог Володимир Чорний, нагадав пасічникам про необхідність паспортизаціїї пасік, адже таким чином їхня праця буде ще більш корисною для держави.
А голова громадського огрганізації «Пасічники Гусятинщини» Анатолій Тимофєєв коротко розповів про мету та ціль створення об’єднання, його головні завдання та запросив присутніх на дегустацію до якої пасічники і організатори старанно готувалися.
Серед частувань на гусятинців чекали і липовий чай з медом, і медовики, які до речі ,за старовинними рецептами напекли для всіх присутніх Галина Мигаль із села Вільхівчик, а також методист відділ культури, туризму, молоді та сім’ї, фізкультури та спорту Гусятинської селищної ради Надія Митко. Особливо охоче малеча коштувала медове печиво. 
Дорослі ж з цікавістю знайомилися із асортиментом, того що дарують пасіки: це і різні види меду, і настоянки, і медовухи, і пилок, і настоянки воскової молі. Бджолярі доступно і цікаво розповідали про кожен представлений на виставці-ярмарку продукт. 
Широкий асортимент продукції був підготовлений до свята заступником голови громадської організації «Пасічники Гусятинщини» Іваном Соловієм. Досвідчений пасічник добре знається на всіх тонкощах своєї справи, тому охоче розповідав всім бажаючим про лікувальні та смакові якості своєї продукції.
Отець Петро знайомий гусятинцям не лише, як духовний наставник, а і як добрий бджоляр, тому на святі він разом із своєю дружиною Оксаною щедро частували присутніх різними видами меду, і всі бажаючі могли відчути у чому різниця між акацієвим та липовим збором.
А досвідчений пасічник Олег Анохін окрім меду пригощав гостей свята запашною медовухою, виготовленою за традиційним старовинним рецептом переданим за діда-прадіда.
Окрасою свята була творча малеча та молодь, які порадувала присутнім віршами та піснями.
Завершився захід врученням пам’ятних дипломів пасічникам за їхню працю та участь у святі.
Як зазначали гості, такі заходи потрібні Гусятину, то ж висловили надію, що у майбутньому вони стануть доброю традицією міста.








































































Немає коментарів:

Дописати коментар