четвер, 26 квітня 2018 р.

У Гусятині вшанували подвиг ліквідаторів наслідків Чорнобильської трагедії


26 квітня, у приміщенні Гусятинського краєзнавчого музею, відбувся тематичний захід - реквієм, присвячений 32-й річниці Чорнобильської трагедії  під назвою "Чорнобиль не має минулого часу".


Гостями заходу організованого відділом культури, туризму, молоді та сім’ї, фізкультури і спорту Гусятинської селищної ради та Гусятинського краєзнавчого музею стали свідки тих жахливих подій - ліквідатори наслідків Чорнобильської трагедії, а також учні Гусятинської ЗОШ І-ІІІ ступенів та студенти Гусятинського коледжу ТНТУ ім. Івана Пулюя.

Молодь мала змогу почути спогади ліквідаторів про часи перебування на території ЧАЕС та роботу у зоні відчудження, довідатися про наслідки впливу радіації на життя цих мужніх людей.

Екскурсовод музею розповіла учням та студентам не лише про деталі трагедії на атомній станції, а і про те, як Українці у перші роки після аварії допомагали переселенцям з Чорнобиля почати нове життя у нових містах та містечках. Не став виключенням і Гусятин у якому було збудовано кілька нових будинків в яких оселилися колишні чорнобильці.

Довідка:

Чорнобильська катастрофа — техногенна екологічно-гуманітарна катастрофа, спричинена двома тепловими вибухами і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку Чорнобильської атомної електростанції, вибух стався 26 квітня 1986 року. Катастрофа вважається найбільшою за всю історію ядерної енергетики. В довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин, сумарний обсяг яких порівнюють з вибухом потужністю у 300 Хіросім. Зупинити активне виверження радіоактивних речовин із зруйнованого реактора вдалося лише в кінці травня 1986 року мобілізацією ресурсів усього СРСР і ціною масового опромінення тисяч ліквідаторів.

Підхід до інтерпретації фактів і обставин аварії змінювався з часом і повністю єдиної думки не існує досі.

Спершу керівництво УРСР та СРСР намагалося приховати масштаби трагедії. Лише після повідомлень з Швеції, де були знайдені радіоактивні частинки, принесені з східної частини СРСР, та оцінки масштабів зараження, розпочалася евакуація близько 130 000 мешканців Київської області із забруднених районів. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 000 осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Навколо ЧАЕС створена 30-кілометрова зона відчуження.

Чорнобиль — місто розташоване в Іванківському районі Київської області, при впадінні річки Прип'яті до Київського водосховища і при впаданні в Прип'ять р. Уж. 

Немає коментарів:

Дописати коментар